In amintirea..

In amintirea..

miercuri, 2 septembrie 2015

O listă pentru Christina


Cu puţină vreme înainte să moară, deşi pe atunci nici ea nici eu nu ştiam că era puţină, mama începuse un fel de investigaţie a memoriei. Se întreba cam câţi oameni să fi cunoscut ea în cursul vieţii.  A trebuit să ne hotărâm ce înţelegem prin a cunoaşte şi am convenit că în acest context înţelegeam a-ţi aminti numele şi/sau chipul omului. După ce am făcut împreună un mic calcul, am ajuns la cifra de în jur de cinci mii. Atât de mulţi pentru că mama fusese profesoară şi profesorii, la fel ca barmanii, prostituatele, preoţii, şoferii, cunosc mai mulţi oameni decât cei cu alte meserii.

Câteva săptămâni bune, mama a tot scrijelit combinaţii misterioase de litere şi cifre în caietul ei misterios, pe care a avut grijă să-l distrugă înainte de a muri, deşi în afară de ea nimeni nu ştia şi nu ar fi putut să ştie vreodată ce scria ea acolo. Am convingerea că încerca să găsească formula potrivită pentru a-şi aminti de fiecare chip şi nume din cele aproximativ cinci mii care-i trecuseră într-un fel sau altul prin cap de-a lungul vieţii.

Ţin minte că la un moment dat m-a întrebat dacă sunt de părere că şoferii de autobuz ar trebui luaţi şi ei în considerare. Mi-a spus cu acel prilej că, pe la patruzeci de ani, avusese o perioadă în care privea cu atenţie şoferii de autobuze: siguranţa cu care mânuiau acel volan uriaş, expresia lor concentrată, umorul de limbaj,  mustăţile pe oală îi dădeau negreşit impresia de aplomb şi blândeţe, calităţile masculine prin excelenţă irezistibile.

Într-adevăr, am convenit deopotrivă, era posibil să te îndrăgosteşti de un bărbat pentru simplul şi unicul motiv că îţi plăcea cum conduce maşina. Şi am intrat în destule amănunte privind nenumăratele feluri în care bărbatul de la volan putea schimba vitezele, clasificându-le în feluri care ne plăceau şi feluri care nu ne plăceau.

Mama şi-a continuat scrijeliturile în caietul ei. Au venit la rând vânzătoarele de la pâine, vecinii, colegii de grădiniţă, cerşetorii de la porţile bisericilor, ospătarii, pasagerii din trenuri, doamnele din parcuri, pe acelaşi plan cu şi fără nicio deosebire de rudele ei, de neamuri, prieteni, oameni îndrăgiţi sau chiar iubiţi, proprii ei copii.

Pentru mama, toţi eram la fel, chipuri şi/sau nume de oameni pe care merita să şi-i aducă aminte, cu răbdare, unul câte unul, individual, distinct, fără nicio teamă de inepuizabil ci dimpotrivă, înţelegând ca asta e viaţa, inepuizabilă, şi dăruindu-şi toate puterile minţii bogăţiei ei cu adevărat infinite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu